Geschiedenis Dreef Zomergem

 

 

We treden in de voetsporen van Herman de Sumeringhem

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Die trok mee ten strijde tijdens de eerste kruistocht naar het Heilig Land. Wij gaan in zijn voetstappen op zoek naar het verleden van het mooie Zomergem.

 

 

We eindigden vorige keer in de "Strontwegel" en belanden vandaag zo in de Dreef: het commercieel hart van Zomergem. Tot in 1959 reed daar een tram.    

 

 

"In roetzwarte wolken gehuld en puffend als een stoomtram hijst de locomotief van de eerste buurttramlijn van Oost-Vlaanderen zich de Zomergemse Dreef omhoog. Op 31 juli 1887 werd de verlenging van de lijn tot in het dorpscentrum plechtig ingehuldigd met kanonschoten en het éénmalig optreden van de gezamenlijke Zomergemse en Ronselse zangverenigingen (samen meer dan 200 uitvoerders). Het traject Gent-Zomergem was 14,2 km lang en duurde 49 minuten.


 

De stoomtram lukte er niet altijd in om van bij de eerste poging tot boven te geraken: als er wat weinig druk op de ketel zat liet de machinist het gevaarte eerst wat achteruit bollen om dan - in dichtere roetwolken - een nieuwe poging te wagen.

Op 31 mei 1959 reed de laatste (elektrische) tram 'Kamielken'." (bron: Groot-Zomergem in oude foto's, uitgeverij Taptoe, Guy De Muynck).